⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (37)

  • Hallo,

    Ik heb mijn paard in de wintermaanden glucohorse gegeven en hij liep heel fijn, maar nu gaat hij het land op en straks staat hij er 24 uur en ik vroeg me af of ik dan alsnog glucohorse moet/mag geven? Ik voer hem dan namelijk niet bij omdat hij de aanleg heb om wat dikkig te worden. maar ik ben nu 1 maand gestopt met glucohorse en ik merk toch dat hij weer wat moeite krijg met opstarten ondanks dat hij al hele dagen op het land staat. (hij heeft sowieso een stal met uitloopt dus beweging genoeg). Ik vroeg me ook af als ik toch glucohorse moet geven in de zomermaanden kan het dan kwaad als er een keer een dag wordt overgeslagen? Bv als je een dagje niet naar je paard gaat aangezien hij lekker in de wei staat.. Hij wordt nu puur recreatief gereden en we rijden lange en korte buitenritten en 3 keer per week aan de longe en heel af en toe rij ik in de bak maar dat is te verwaarlozen.

    Groeten, Mariska

    Beste Mariska,

    eerst en vooral excuses voor de late reactie. Het is hier buitengewoon druk, vandaar. Wat je vraag betreft, wij adviseren om GlucoHorse constant te blijven voeren, ook tijdens de zomermaanden. De logica daarachter is makkelijk te volgen. Bij paarden met artrose maakt het lichaam zelf onvoldoende glucosamine aan. Dat tekort wordt opgevangen door dagelijks GlucoHorse te voeren. Op die manier wordt het kraakbeen beschermd, en blijven de gevolgen van artrose onder controle. Stop je echter met GlucoHorse, dan ontstaat er na enige tijd opnieuw een tekort, met als gevolg dat artrose de kans krijgt om zich weer door te zetten.

    Kijk, als een paard al enige tijd op GlucoHorse staat, dan zal het een paar weken zonder Gluco best wel aankunnen. Alleen, na drie tot vier weken, zoals je zelf hebt opgemerkt, gaat het toch weer slechter, en zie je dat hij die extra glucosamine echt nodig heeft. Voer je tijdens de zomermaanden niet bij, dan kan het inderdaad wel eens moeilijk zijn om GlucoHorse te geven. Een hand muesli of granenmengeling is echter genoeg om GlucoHorse in te mengen, zodat het gevaar op extra kilo's toch beperkt blijft. Dat je af en toe een dag zou overslaan is op zich geen ramp, al blijft het natuurlijk best om dagelijks GlucoHorse te voeren. Moet je toch af en toe overslaan, gebruik dan op de dagen dat je wél GlucoHorse voert een iets hogere dosis, bijvoorbeeld twee maatschepjes in plaats van anderhalf.

    Nog veel mooie dagen met je paard, GH Team

  • Geachte heer/mevrouw,

    3 dagen geleden heb ik een jong paard van bijna 3 jaar gekocht. Hij is röntgelogisch getest en klinisch goedgekeurd. Nu horen wij ineens een knakkend geluid vanuit de hak bij elke beweging. Er was een klein beetje piephak ontstaan. De dierenarts wist niet wat hij ermee aanmoest en wist ook niet waar het vandaan kon komen. (heb pas een nieuwe dierenarts) Ik had hem wel verteld dat het paard bij proberen opladen op trailer, 3 keer gesteigerd had en zich dan omgooide naar de linkerzijde, waar ook nu de knak te horen is. Kan deze knak komen doordat iets verschoven is in de botten van het spronggewricht? of kan het komen door de gewrichtsvloeistof? Hoe kom ik hierachter, moeten er een echo of nieuwe foto's gemaakt worden. Kan glucosamine hierbij helpen? en mag het paard bewegen of is rust beter? Ik hoop echt dat u mij hierop een antwoord kan geven.

    met vriendelijke groet, Annemie

    Beste Annemie,

    jammer dat dit gebeurt, vooral met een paard dat je net hebt gekocht. Een knakkend geluid in het gewricht kan verschillende oorzaken hebben, van geheel onschuldig tot relatief ernstig, en het is natuurlijk moeilijk om van hieruit in te schatten wat er precies aan de hand is. Toch denk ik niet dat er reden is om te panikeren. Het paard was röntgenologisch en klinisch gekeurd, wat betekent dat het bewegingsapparaat in goede conditie was, en in principe tegen een stootje zou moeten kunnen. En laat ik je verder geruststellen, nee, de verschillende beentjes in het spronggewricht zijn niet verschoven. Om zoiets te veroorzaken zou er sprake moeten zijn van een bijzonder fors trauma, en het paard zou ook metéén kreupel moeten staan.

    Waarschijnlijk moet je eerder denken aan een lichte verrekking van één van de ligamenten rondom het spronggewricht. Ik zou je dan ook aanraden om het paard één tot twee weken op rust te zetten, stalrust, met alleen wat stappen aan de hand, maar dat moet je natuurlijk overleggen met je veearts. De kans is groot dat het knakkend geluid spontaan vermindert of geheel verdwijnt. Is er geen beterschap, dan zal er waarschijnlijk toch een Rx en/of een echografie moeten worden gemaakt.

    Bij een paard van drie jaar, dat niet speciaal hard in training staat, maakt het lichaam zelf van nature genoeg glucosamine aan om aan alle noden te voldoen. Het is met andere woorden niet nodig om extra glucosamine te gaan voeren. Uitzonderlijk kun je er aan denken om je paard nu, gedurende een korte periode, GlucoHorse te voeren. Eén maand bijvoorbeeld, bij wijze van ondersteuning, maar écht nodig is dat niet.

    Ik hoop dat je hiermee wat geholpen bent, GH Team

  • Beste,

    Om kort mijn verhaal te doen, ik heb een twintigjarige merrie die recreatief nog vier maal per week ongeveer wordt bereden. Drie jaar geleden heeft ze even kreupel gelopen, uit foto's toen was er toen zeker geen sprake van artrose/artritis of hoefkatrol, alles leek perfect normaal. Ze heeft toen medicatie gekregen en het probleem was opgelost. Nu sinds enkele maanden loopt ze niet kreupel of stijf, maar struikelt ze met de regelmaat van de klok tijdens het rijden op het rechtervoorbeen (nooit in vrijheid). Volgens de staleigenaar heeft het weinig zin terug klinisch te onderzoeken en röntgen te nemen, een paard zou als de foto's drie jaar geleden goed waren niet opeens artrose/artritis of hoefkatrol ontwikkelen rekening houdende met de leeftijd (foto's genomen op 17 jaar). Het paard loopt wel enorm op de voorhand en de hoefsmid past zijn beslag aan, de ene maand gaat het schitterend en struikelt het paard vrijwel niet, de andere maand gaat ze dan wel weer struikelen. Ik maak mij zorgen wat de oorzaak is van dit struikelen, of het raadzaam is van toch dierenarts erbij te halen en of glucohorse helpt tegen struikelen (volgens mij kan dit struikelen ook niet gezond zijn voor gewrichten e.d.). Het paard loopt voor de rest normaal, niet kreupel, ook niet stijf, ze is ook enorm werklustig en steunt in rust ook op het rechtervoorbeen.

    MVG, Vanessa

    Beste Vanessa,

    dat een twintigjarig paard nog vier keer per week wordt bereden, komt niet zoveel voor. Je merrie moet zich nog fit voelen, en in goede conditie zijn. Het is dan ook jammer dat ze alsnog problemen krijgt. Wat er precies met je paard aan de hand is, valt van hieruit moeilijk in te schatten. Regelmatig struikelen kan veel oorzaken hebben, maar toch doet het beeld vooral aan hoefkatrolontsteking (hko) denken. Het kan toeval zijn, maar het is bekend dat sterk op de voorhand lopen HKO in de hand werkt. In tegenstelling tot wat je staleigenaar denkt, zeggen Rx-foto's van drie jaar terug weinig over de situatie van vandaag. Een rx-foto is een momentopname, en over de jaren heen kan de situatie natuurlijk veranderen. Daarenboven worden HKO en andere vormen van artrose pas laat zichtbaar op röntgenfoto's. Met andere woorden, het is mogelijk dat er zelfs drie jaar terug al beginnende problemen waren, zonder dat die röntgenologisch zichtbaar werden.

    De diagnose hoefkatrolontsteking is moeilijk te stellen. Pas als op rx-en een aangetast straalbeen te zien is, kun je met zekerheid over HKO spreken. Veel dierenklinieken proberen de diagnose te stellen via het uitverdoven van de ondervoet, maar die manier van werken is niet erg betrouwbaar.

    Ik heb het tot nog toe alleen over HKO gehad, maar het is best mogelijk dat de oorzaak van het probleem elders ligt. Het zou bv. om een verrekking van één van de ligamenten in de ondervoet kunnen gaan. Ook een lichte peesblessure zou struikelen kunnen veroorzaken.

    Wat kun je doen om meer duidelijkheid te krijgen ? Zet je merrie op de harde bodem op een volte, die je alsmaar kleiner maakt. Bij HKO verwacht je in principe dat het paard kreupel zal gaan op de harde volte. Is dat het geval, dan kun je best een dierenarts raadplegen, en rx-en laten maken. Blessures van de ligamenten kunnen eventueel met een echografie worden vastgesteld.

    Hoefkatrolontsteking is moeilijk te behandelen. GlucoHorse heeft een positief effect bij HKO, maar dat betekent niet dat het een wondermiddel is. Toch hebben we meerdere klanten die hun paarden met HKO symptoomvrij houden met GlucoHorse.

    Waarschijnlijk is het verstandig om eerst uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Ligt dat moeilijk, om wat voor reden ook, dan zou je eventueel GlucoHorse een maand of drie kunnen proberen, en bekijken wat voor effect dat heeft.

    Ik hoop dat je hiermee toch iets geholpen bent, GH Team