⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (19)

  • Hallo GH-team,

    Met grote intresse heb ik al meerdere malen jullie site gelezen en ik ben iedere keer aan het twijfelen om Glucohorse eens te proberen. Ik heb een 17 jarige ruin van 1.84 met een enorm blessureverleden (schouders 'uit de kom', spierbevangen op de voorhand, een gekneusde opperarmspier om maar een aantal dingen te noemen). De laatste tijd (zeker al 2 jaar) is hij ook enorm stijf. Hij begint met rijden ook vaak onregelmatig (niet altijd), maar als hij éénmaal opgewarmd is loopt hij de sterren van de hemel om vervolgens na een uitgebreide cooling down en lang uitstappen weer terug te vallen in zijn stijfheid. Momenteel krijgt hij NAF Superflex 5 star van de paardendrogist. Hij krijgt dit nu al een aardig tijdje, maar ik krijg nu niet het idee dat het echt werkt. Denkt u dat Glucohorse iets voor hem is?

    Zo af en toe gaat hij nog mee op wedstrijd (hij gaat namelijk nog steeds erg graag mee) en dan draait hij nog prima mee op Z2 niveau. Het gevolg is dan wel dat hij tot een paar dagen erna net weer even wat stijver is. Uit recente foto's is ook gebleken dat hij wat gevoelig is rechtsvoor in het hoefkatrolgebied. Ik weet het, hij is al 17 en ik krijg ook geen jonge god meer terug, maar denkt u dat het product hem nog wat ondersteuning kan bieden?? Voordat ik de superflex ging gebruiken heb ik ook al vele andere producten bij hem geprobeerd (oa. equistro en primeval) en het heeft me ook al een aardig duit gekost, dus u begrijpt vast mijn twijfel wel om weer iets nieuws te proberen. Mijn paard weegt ook zeker 800 kg. en ik vraag mij ook af hoe hoog de dosering dan moet zijn? Ik hoop een reactie van u te mogen ontvangen.

    Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Petra

    Beste Petra,

    jammer, maar je paard heeft (naar alle waarschijnlijkheid) beginnende artrose. Alle symptomen wijzen in die richting. Licht onregelmatig lopen bij het opstarten, stijf bewegen, lange 'opwarmtijd'... Gezien de voorgeschiedenis is dat niet zo verwonderlijk. Het gaat hier om een groot en fors paard, dat (als ik het goed begrijp) een serieuze wedstrijdcarrière heeft gelopen, en ook nog eens diverse blessures heeft moeten verwerken. Onder die omstandigheden is het niet meer dan normaal dat er slijtage optreedt. Slijtage als gevolg van de dagelijkse arbeid annex competitie, en daarnaast als gevolg van blessures. Op zich genezen die blessures natuurlijk wel, maar in de praktijk zien we dikwijls dat net oude blessureplaatsen extra gevoelig zijn voor artrose. Eerlijk gezegd, het is opmerkelijk dat je paard nog altijd een prima Z2 proef kan laten zien. Dat wijst toch op een aanzienlijk atletisch vermogen, en de wil om zich in te zetten voor zijn ruiter (!).

    Artrose dus, maar wat kun je er aan doen ? Voor alle duidelijkheid, artrose geneest niet, wat nog niet wil zeggen dat artrose metéén ook het einde van het verhaal betekent.

    Het verschilt natuurlijk van geval tot geval, maar ook artrosepaarden kunnen blijven presteren (soms tot op hoog niveau), en een relatief comfortabele oude dag doorbrengen. Daar zijn twee zaken voor nodig, met name (1) een aangepast management, en (2) ondersteuning met een dagelijkse, correcte dosis glucosamine.

    Over het aangepast management hoef ik je waarschijnlijk niets te vertellen. Veel beweging, waken voor overgewicht, de kwaliteit van de trainingsbodem bijzonder goed in de gaten houden, recht richten, niet langdurig sterk verzameld trainen (maar afwisselen met reprises voorwaarts-neerwaarts), hoeven bekappen of beslaan met een opzet en een uitgesproken 'rol' in de teen, enz. Stuk voor stuk punten die bij een artrosepaard aandacht verdienen.

    Daarnaast is ondersteuning met glucosamine een absoluut pluspunt. Waarom glucosamine ? Omdat glucosamine nog altijd het enige supplement is waarvan wetenschappelijk werd aangetoond dat het werkelijk een ondersteunend effect heeft bij artrose. Artrose brengt beschadiging van het kraakbeen, en een verminderde smering van de gewrichten met zich mee. Kijk, als je nu bij jouw paard een gewricht zou aanprikken, dan zou je zien dat de gewrichtsvloeistof licht geel en waterachtig is, terwijl die bij een gezond dier helder en (zeer) stroperig hoort te zijn. Wel, glucosamine brengt bouwstoffen aan (proteoglycanen en glycosaminoglycanen) die de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof sterk helpen verbeteren. Dat heeft een dubbel effect :

    (1) betere smering > minder ontstekingsreacties. De viscositeit van de gewrichtsvloeistof verhoogt. Dat zorgt voor een betere smering van het gewricht, minder irritatie, en uiteindelijk ook minder ontstekingsreacties.

    (2) betere voeding van het kraakbeen > bescherming tegen artrose. Gewrichtskraakbeen heeft geen bloedvaten. Het wordt uitsluitend van voeding voorzien via de gewrichtsvloeistof. Naarmate de samenstelling van de gewrichtsvloeistof verbetert, verbetert ook de voeding van het kraakbeen. Dat zorgt dan weer voor een betere bescherming tegen slijtage/artrose. Niet alleen bescherming. Bestaande schade kan zelfs enigszins hersteld worden. Daarbij vormt zich een soort littekenweefsel, dat natuurlijk nooit de kwaliteit haalt van het oorspronkelijk kraakbeen, maar het gewricht toch beter laat functioneren.

    Er bestaan honderden supplementen met glucosamine. Waarom dan GlucoHorse ? Omdat GlucoHorse eerlijk geprijsd is, en geen nutteloze toevoegingen bevat, die toch geen enkel effect hebben. Maar vooral, omdat GlucoHorse optimaal gedoseerd is. Het is eigenlijk simpel. Of het nu uit onwetendheid is, of uit winstbejag, maakt niets uit, maar het merendeel van de preparaten op de markt bevat te weinig glucosamine. Bij een volwassen paard (600 kg) heb je per dag een minimum van 7.500 mg glucosaminesulfaat nodig om een therapeutisch effect te zien. Die 7.500 mg werkt als een soort drempel, waar je overheen moet om resultaat te halen. GlucoHorse levert 8.800 mg glucosaminesulfaat per dag. Daarmee is er nog wat reserve, om eventuele verliezen bij het voeren op te vangen.

    Kijk, tot nog toe heb jij NAF Superflex 5 gebruikt. Volgens de producent krijgt je paard daarmee 4.600 mg "glucosamine" per dag. Dat zal dan wel glucoaminesulfaat 2KCL zijn, zodat je in werkelijkheid uitkomt op zo'n 3.600, maximaal 4.000 mg zuiver glucosaminesulfaat. Dat is nog de helft niet van wat je bij een gemiddelde warmbloed nodig hebt. Bij jouw paard zal de behoefte trouwens nog iets hoger liggen, gezien het groter gewicht.

    GlucoHorse is geen wondermiddel. Wondermiddelen bestaan niet. Alleen, ondertussen hebben we genoeg ervaring in de praktijk om met zekerheid te kunnen zeggen dat GlucoHorse wel degelijk werkt. Vooral als de schade aan het kraakbeen nog niet overdreven groot is, is de prognose gunstig tot zeer gunstig.

    Tenslotte nog iets over de dosering. We hebben het even nagerekend. Met een gewicht van 800 kg heeft je paard dagelijks 9.324 mg glucosaminesulfaat nodig. Dat komt neer op twee "kleine" maatschepjes GlucoHorse per dag.

    Dit is een lang verhaal geworden. Ik hoop dat je er iets wijzer mee bent. In ieder geval nog veel succes gewenst, GH Team