terug startpagina artrose, wat nu ? wat is glucosamine ? GlucoHorse Rood GlucoHorse Groen GH Rood steekkaart GH Groen steekkaart verschil rood-groen
terug gewrichtsproblemen behandeling GlucoHorse management msm
terug kwetsbaar kraakbeen artrose
terug traditioneel met glucosamine werking
terug functioneel onderzoek dosering samenstelling
terug beweging wendingen gewicht bodem rol in de voet luisteren verzameling rustdagen GlucoHorse
terug geen zwavel geen effect
terug Marleen en Faro Trinette en Serko Charlotte en Domino Nathalie en Rapsodhy Alexandra en Mieke Michèle en Sundancer Dreamhorse Ranch en Paff Amé en Santo Annet en Blackstar Frencis en Megan Erika en Kobus Daniëlle en Pele Mariëtte en Lex Axelle en Toscan Sandra en Spooky Marlene en Lodi Joëlle en Dario Carole en Naiade Marcel en Melbourne
terug recent archief nieuwsbrief
terug veelgestelde vragen vragen uit de praktijk zoeken
terug faq, deel 1 faq, deel 2 faq, deel 3
terug pagina's 1-20 pagina's 21-40 pagina's 41-47
terug pagina 1 pagina 2 pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 13 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina 17 pagina 18 pagina 19 pagina 20
terug pagina 21 pagina 22 pagina 23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40
terug pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47
terug bestellen: info bestellen: doen intracommunautair bestellen
terug hittegolf lentegras rain rot ontwormen hoefkraakbeen coronavirus plantaardige glucosamine extreme koude rhinopneumonie en ehv mok
terug ontstaan en oorzaken behandeling immuun gerelateerd
terug GlucoSportivo contact privacybeleid algemene voorwaarden geef ons een link
GlucoHorse

Hoe help ik mijn paard tijdens een hittegolf ?

Een hittegolf is voor mensen zwaar, maar voor paarden nog een stuk lastiger. Paarden voelen zich namelijk van nature op hun best bij temperaturen tussen min 5 en plus 15. Veel hogere temperaturen kunnen ze moeilijk verwerken. Daarom enkele eenvoudige tips om je paard gezond en wel door tropische dagen te loodsen.

GlucoHorse | Een paard wordt afgespoeld met een tuinslang. De waterdruppels spatten in het rond.

Tijdens periodes met hoge temperaturen is koelen na het werk erg belangrijk. Trek na het spoelen het water weg met een zweetmes.

1. Geef je paard voldoende te drinken.
Onder normale omstandigheden drinken paarden 20 tot 30 liter per dag. Bij grote hitte hebben ze echter zo'n 50 tot 60 liter per dag nodig.

2. Zorg voor schaduw op de wei.
Loopt je paard de hele dag op de wei, zorg er dan voor dat het ergens schaduw kan vinden. Geen boom of struik te zien ? Zet je paard dan binnen tijdens de heetste uren van de dag.

3. Smeer zonnecrème.
Ook paarden kunnen verbranden. Vooral de roze tot witte huid rondom de mond, op de neus en in de kootholtes is gevoelig voor zonnebrand. Insmeren met zonnecrème (factor 50) is de enige betrouwbare oplossing.

4. Kies koelere momenten om te rijden/trainen.
Paarden kunnen lichaamswarmte veel minder goed afvoeren dan mensen. Het is dan ook verstandig om alleen op koelere momenten te trainen, bijvoorbeeld 's morgens vroeg of 's avonds laat.

5. Koel je paard na de training.
Tijdens een training loopt de lichaamstemperatuur van een paard hoog op. Goed koelen na afloop is dan ook erg belangrijk. De meest efficiënte manier om te koelen is afspuiten of sponzen met koud water, en nagenoeg metéén het water wegtrekken met een zweetmes. Opnieuw afspuiten of sponzen, en wegtrekken met een zweetmes. De hele procedure blijven herhalen gedurende tien tot vijftien minuten.

6. Voorkom droge hoeven
De hoeven van een paard zijn van nature elastisch. Tijdens periodes van langdurige droogte echter drogen de hoeven uit. Op die manier gaat de elasticiteit, en daarmee ook de schokdempende werking van de hoeven verloren.

Uitdrogen van de hoeven kun je alleen met water voorkomen. Alleen water dringt namelijk voldoende in het hoorn van de hoef door. Tijdens droge periodes is het dan ook verstandig om de hoeven regelmatig goed nat te zetten. Dat kan met een tuinslang of een spons.

Nat zetten van de hoeven doe je 's avonds, als de zon laag staat en de grootste hitte verdwenen is, zodat het water niet direct weer verdampt. Eén keer de hoeven goed nat zijn kun je nog een laagje hoefvet aanbrengen. Dat sluit het water op in de hoef. Hoefvet aanbrengen zonder de hoef eerst nat te zetten heeft geen enkele zin.

7. Geef electrolyten.
Als je paard ook bij dit weer in training staat zal het erg veel zweten. Met het zweet gaan allerhande mineralen verloren. Het is verstandig om het verlies aan te vullen met elektrolyten.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email