⌂GlucoHorse

Hoe help ik mijn paard tijdens een hittegolf ?

Een hittegolf is voor mensen zwaar, maar voor paarden nog een stuk lastiger. Paarden voelen zich namelijk van nature op hun best bij temperaturen tussen min 5 en plus 15. Veel hogere temperaturen kunnen ze moeilijk verwerken. Daarom enkele eenvoudige tips om je paard gezond en wel door tropische dagen te loodsen.

GlucoHorse | Een paard wordt afgespoeld met een tuinslang. De waterdruppels spatten in het rond.

Tijdens periodes met hoge temperaturen is koelen na het werk erg belangrijk. Trek na het spoelen het water weg met een zweetmes.

1. Geef je paard voldoende te drinken.
Onder normale omstandigheden drinken paarden 20 tot 30 liter per dag. Bij grote hitte hebben ze echter zo'n 50 tot 60 liter per dag nodig.

2. Zorg voor schaduw op de wei.
Loopt je paard de hele dag op de wei, zorg er dan voor dat het ergens schaduw kan vinden. Geen boom of struik te zien ? Zet je paard dan binnen tijdens de heetste uren van de dag.

3. Smeer zonnecrème.
Ook paarden kunnen verbranden. Vooral de roze tot witte huid rondom de mond, op de neus en in de kootholtes is gevoelig voor zonnebrand. Insmeren met zonnecrème (factor 50) is de enige betrouwbare oplossing.

4. Kies koelere momenten om te rijden/trainen.
Paarden kunnen lichaamswarmte veel minder goed afvoeren dan mensen. Het is dan ook verstandig om alleen op koelere momenten te trainen, bijvoorbeeld 's morgens vroeg of 's avonds laat.

5. Koel je paard na de training.
Tijdens een training loopt de lichaamstemperatuur van een paard hoog op. Goed koelen na afloop is dan ook erg belangrijk. De meest efficiënte manier om te koelen is afspuiten of sponzen met koud water, en nagenoeg metéén het water wegtrekken met een zweetmes. Opnieuw afspuiten of sponzen, en wegtrekken met een zweetmes. De hele procedure blijven herhalen gedurende tien tot vijftien minuten.

6. Voorkom droge hoeven
De hoeven van een paard zijn van nature elastisch. Tijdens periodes van langdurige droogte echter drogen de hoeven uit. Op die manier gaat de elasticiteit, en daarmee ook de schokdempende werking van de hoeven verloren.

Uitdrogen van de hoeven kun je alleen met water voorkomen. Alleen water dringt namelijk voldoende in het hoorn van de hoef door. Tijdens droge periodes is het dan ook verstandig om de hoeven regelmatig goed nat te zetten. Dat kan met een tuinslang of een spons.

Nat zetten van de hoeven doe je 's avonds, als de zon laag staat en de grootste hitte verdwenen is, zodat het water niet direct weer verdampt. Eén keer de hoeven goed nat zijn kun je nog een laagje hoefvet aanbrengen. Dat sluit het water op in de hoef. Hoefvet aanbrengen zonder de hoef eerst nat te zetten heeft geen enkele zin.

7. Geef electrolyten.
Als je paard ook bij dit weer in training staat zal het erg veel zweten. Met het zweet gaan allerhande mineralen verloren. Het is verstandig om het verlies aan te vullen met elektrolyten.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email