⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (34)

  • Hallo Meneer/Mevrouw,

    Ik heb een vraag met betrekking tot het supplement Glucohorse. Bestaan er ook nog weer verschillende vormen van Glucohorse of maar 1 vorm ? Bij mijn paard is vorige week hoefkatrol klasse 3 gediagnosteerd. Helpt Glucohorse ook hierbij ? Aanstaande donderdag komt ze op speciaal beslag, hierna mag ik 6 wkn stappen en dan kijken of ze beter loopt met dit beslag. Stel dat Glucohorse helpt, kan ik dan beter wachten tot die 6 wkn met speciaal beslag voorbij is of al sneller beginnen met Glucohorse. Misschien dat het dan een vertekend beeld kan geven of ze nou evt beter gaat lopen van het speciaal beslag of van de Glucohorse.

    Ook sta ik nu (nog) op een manege waar dus mijn paard door hun 2x dgs gevoerd wordt. Nu ben ik er zelf bijna wel elke dag, maar niet iedere dag. Ik lees dat het paard elke dag een bepaalde dosering moet hebben, maar ik vertrouw het niet helemaal als ik het overlaat aan de manege. Ik ben bang dat het vaak vergeten wordt of dat er makkelijk mee om wordt gegaan. Ook weet ik niet of ze het willen doen, aangezien er 90 paarden staan en als er meerdere zijn die 'speciaal' gevoerd moeten worden. Maar goed, ik kan haar zelf ook wel wat geven alleen gebeurd dat dan niet elke dag op dezelfde tijd en ook niet echt ELKE dag. Is dit een groot probleem of werkt het dan ook wel ?

    Alvast bedankt voor uw antwoord, Sharon

    Beste Sharon,

    hoefkatrolontsteking is een probleem, waarvan alle ins en outs nog lang niet bekend zijn. Zo blijft het nog altijd een punt van discussie wat de eigenlijke oorzaak is. Wel is bekend dat bij hoefkatrolontsteking altijd een vorm van artrose aanwezig is, met name artrose van het straalbeen. Het straalbeen is eigenlijk een klein botje, bedekt met een laagje kraakbeen. Bij een gezond paard is dat kraakbeen mooi glad en gelijkmatig, maar bij een paard met hoefkatrolontsteking is het kraakbeen beschadigd. Het oppervlak is ruw en onregelmatig. Dat heeft voor gevolg dat de diepe buigpees, die over het kraakbeen heen en weer moet glijden, eerst geïrriteerd, en uiteindelijk chronisch ontstoken raakt. Het is net die chronische, niet-bacteriële ontsteking die pijn veroorzaakt, en het paard kreupel doet lopen.

    Hoe kan GlucoHorse daarbij helpen ? Tussen de diepe buigpees en het straalbeen ligt een slijmbeurs, die gewrichtsvloeistof bevat. GlucoHorse kan (en zal) een paard met HKO helpen, in die zin dat het de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof verbetert, wat voor een betere smering zorgt. De pees kan dan gemakkelijker over het straalbeen heen en weer glijden, en op die manier zullen de irritatie, en de ontstekingsreacties gaandeweg verminderen. Voor alle duidelijkheid, GlucoHorse is geen wondermiddel, maar we hebben wel degelijk een aantal klanten die GlucoHorse met goed resultaat gebruiken bij hoefkatrolontsteking. Of speciaal hoefbeslag veel nut heeft bij hoefkatrolontsteking is twijfelachtig. Het plaatsen van wiggen, waardoor de hiel hoger komt te staan, doet op lange termijn meer kwaad dan goed. Soms zijn hoefijzers een noodzaak, maar uiteindelijk beperkt ieder hoefijzer het hoefmechanisme. Paarden die sowieso al problemen hebben in het hoefgebied kunnen dan ook beter blootsvoets lopen. Als dat echt niet kan, is een ijzer met veel opzet en rol (break-over, equilibrium) waarschijnlijk het meest geschikt. Persoonlijk zou ik nooit zes weken wachten om met GlucoHorse te beginnen, ook al zou dat een vertekend beeld kunnen geven, maar goed, dat is natuurlijk je eigen keuze.

    Wat je vraag over de dosering betreft, in principe is het wel de bedoeling dat je paard zoveel mogelijk elke dag de juiste hoeveelheid GlucoHorse krijgt. Zeker tijdens de beginperiode is dat toch belangrijk. Gaat het al wat beter, dan kun je zonder grote problemen al eens dagje overslaan, zolang dat maar niet stelselmatig gebeurt. Wel, dit is een heel verhaal geworden. Ik hoop dat je ermee geholpen bent.

    Nog veel succes met je merrie, GH Team

  • Geachte,

    Vorige week werd bij onze 9 jarige ruin een ernstige vorm van artrose vastgesteld. De veearts stelde voor om te infiltreren. We zijn dan beginnen zoeken op het net en kwamen uit bij glucohorse. Mijn vraag is of we dit samen kunnen doen met infiltratie of dat we gewoon enkel de glucohorse proberen. Indien het paard zou beteren met Glucohorse en we terug op wedstrijd gaan had ik ook graag geweten of dit een verboden produkt is bij dopingcontrole.

    Dank voor een antwoord, Rita

    Beste Rita,

    het is natuurlijk moeilijk om van hieruit de situatie in te schatten, maar als je paard niet extreem kreupel is, zou ik (voorlopig) wachten met infiltreren, en eerst GlucoHorse proberen. Niet dat infiltreren op zich verkeerd is, maar het brengt altijd een bepaald risico met zich mee, het is relatief duur, en het is daarnaast niet altijd even succesvol. Als je met GlucoHorse geen verbetering ziet, kun je later nog altijd laten infiltreren. Eventueel kun je de twee zaken ook combineren. GlucoHorse is absoluut dopingvrij.

    Met beste groeten, GH Team

  • Geacht GH-team,

    Sinds ongeveer twee jaar gebruik ik - met grote tevredenheid - Glucohorse voor mijn Kabardin van 24. Hij heeft hoge en lage overhoef linksvoor. Maar met een breakover beslag, leren zooltjes en de Glucohorse loopt hij soepel en ruim. Ook als hij zijn box uitkomt, heeft hij geen last van stijfheid. Werken doen we nog iedere dag. We maken drie maal per week een buitenrit (rustig stappen en draven) van een uur, in de buitenbak laat ik hem veel rechttoe rechtaan en onbelast op de hoefslag stappen, draven en galopperen. De pensionstalling ligt niet in een bosgebied, we stappen buiten dus veel 'op het harde'. Kan dat kwaad, met het oog op zijn artrose in zijn voorhoeven ? Nogmaals: hij doet het tot nu toe prima.

    Een andere vraag: kent u wellicht ook een glucosaminemerk dat effectief werkt bij mensen? Er is zoveel op de markt. Ik neem aan dat Glucohorse niet bestemd is voor humaan gebruik.

    Ik hoor het graag van u, met vriendelijke groet, Erna

    Beste Erna,

    apart dat jij een Kabardin hebt. Dat moet in Nederland (en België) wel erg zeldzaam zijn ! Wat je eerste vraag betreft, nee, jammer, maar veel stappen en draven op harde grond is voor een artrosepaard niet zo gunstig. Telkens de voet contact maakt met de grond, ontstaat er een schok (impact force) die als een golf doorheen het been en uiteindelijk het hele lichaam gaat. De schok wordt opgevangen door verschillende structuren in het lichaam (gewrichten, bot, pezen, banden, spieren). Je kunt het je voorstellen als een tsunami, die bij de eerste impact heel veel kracht heeft, maar naarmate hij verder stroomt aan kracht verliest en uiteindelijk uitsterft. De structuren die het dichtst bij de impact zitten, krijgen de hardste klap te verwerken. Dat verklaart waarom de meeste kreupelheden bij een paard voorkomen in de voet en het onderbeen. Hoe harder de ondergrond, hoe forser de schok is die doorheen het been gaat. Een harde ondergrond stuurt namelijk vrijwel alle energie terug naar het lichaam, terwijl een zachtere ondergrond zelf een deel van de impact absorbeert.

    Bij een artrosepaard is het schokdempend vermogen van de gewrichten sowieso al verminderd, omdat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen is aangetast (door slijtage, blessures, enz). Het is verstandig om zoveel mogelijk een wat zachtere bodem op te zoeken. Je zou bv. op de berm kunnen stappen, ipv op de verharde weg, voor zover dat natuurlijk veilig en praktisch haalbaar is. Gewoon stappen op een harde bodem zal in de praktijk geen ramp zijn, maar de kracht van de impact vergroot explosief met de snelheid waarmee de voet de grond raakt. Draven of galopperen op een harde bodem kun je dan ook best absoluut vermijden.

    Wat glucosamine voor mensen betreft, het is moeilijk om je daar te adviseren. Bij het zoeken naar een goed menselijk supplement zijn twee zaken belangrijk, nl dat het om glucosaminesulfaat (en niet glucosamine hydrochloride) gaat, en dat het supplement hoog genoeg gedoseerd is (1500 mg zuiver glucosaminesulfaat/dag).

    Ik hoop dat je hiermee geholpen bent, GH Team