terug startpagina artrose, wat nu ? wat is glucosamine ? GlucoHorse Rood GlucoHorse Groen GH Rood steekkaart GH Groen steekkaart verschil rood-groen
terug gewrichtsproblemen behandeling GlucoHorse management msm
terug kwetsbaar kraakbeen artrose
terug traditioneel met glucosamine werking
terug functioneel onderzoek dosering samenstelling
terug beweging wendingen gewicht bodem rol in de voet luisteren verzameling rustdagen GlucoHorse
terug geen zwavel geen effect
terug Marleen en Faro Trinette en Serko Charlotte en Domino Nathalie en Rapsodhy Alexandra en Mieke Michèle en Sundancer Dreamhorse Ranch en Paff Amé en Santo Annet en Blackstar Frencis en Megan Erika en Kobus Daniëlle en Pele Mariëtte en Lex Axelle en Toscan Sandra en Spooky Marlene en Lodi Joëlle en Dario Carole en Naiade Marcel en Melbourne
terug recent archief nieuwsbrief
terug veelgestelde vragen vragen uit de praktijk zoeken
terug faq, deel 1 faq, deel 2 faq, deel 3
terug pagina's 1-20 pagina's 21-40 pagina's 41-47
terug pagina 1 pagina 2 pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10 pagina 11 pagina 12 pagina 13 pagina 14 pagina 15 pagina 16 pagina 17 pagina 18 pagina 19 pagina 20
terug pagina 21 pagina 22 pagina 23 pagina 24 pagina 25 pagina 26 pagina 27 pagina 28 pagina 29 pagina 30 pagina 31 pagina 32 pagina 33 pagina 34 pagina 35 pagina 36 pagina 37 pagina 38 pagina 39 pagina 40
terug pagina 41 pagina 42 pagina 43 pagina 44 pagina 45 pagina 46 pagina 47
terug bestellen: info bestellen: doen intracommunautair bestellen
terug hittegolf lentegras rain rot ontwormen hoefkraakbeen coronavirus plantaardige glucosamine extreme koude rhinopneumonie en ehv mok
terug ontstaan en oorzaken behandeling immuun gerelateerd
terug GlucoSportivo contact privacybeleid algemene voorwaarden geef ons een link
GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (13)

  • Hoi!

    Mijn pony heeft last van slijtage door het jarenlange manegewerk dat ze gedaan heeft. Ze is bijna 23 jaar inmiddels. Sinds enige tijd voer ik haar GlucoHorse bij, en ik merk zeker verbetering. Nu werd mij toch aangeraden om te stoppen met GlucoHorse en te beginnen met Glucosamine van de Groene Os. Waarom is het volgens jullie verstandiger GlucoHorse boven Glucosamine van de Groene Os te gebruiken?

    Alvast bedankt, want ik zie door de bomen het bos even niet meer!
    Groetjes, Romana & Perdy

    Hallo Romana,

    prettig om te horen dat je pony het beter doet met GlucoHorse. Ik heb de gegevens even opgevraagd, en als ik het goed heb ben je nu ongeveer een maand met GlucoHorse aan de slag. Wat betekent dat je pony vrij goed (en vrij snel) op glucosamine reageert. Daarbij moet je wel voor ogen houden dat glucosamine beter en krachtiger werkt met de tijd. Het gaat langzaam, maar hoe langer je glucosamine geeft, hoe sterker het effect wordt (tot aan een bepaald plafond, natuurlijk).

    Wat je vraag over De Groene Os betreft... Er zijn ongelofelijk veel supplementen op de markt, en ik begrijp best dat het soms moeilijk is om het overzicht te bewaren. Ik wil andere supplementen liever niet afbreken, maar glucosaminecomplex van De Groene Os is een product dat absoluut niet aan onze normen voldoet. Het is een typisch commercieel preparaat, waarvan de ingrediënten vooral goed moeten staan op het etiket. Glucosaminecomplex bevat glucosaminesulfaat, chondroitine, en msm.

    Glucosaminesulfaat.
    Het aandeel glucosaminesulfaat is veel en veel te laag gedoseerd. Als je het omrekent, kom je per dagdosis ongeveer aan 900 mg glucosaminesulfaat. Om enig effect te zien bij paarden heb je minstens 7.500 mg/dag nodig. Met andere woorden, wat glucosaminesulfaat betreft komt De Groene Os niet eens over de therapeutische drempel. Om het maar eens cru te formuleren, je kunt net zo goed niets geven.

    Chondroitinesulfaat.
    Chondroitinesulfaat wordt niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen. Het heeft dan ook geen zin om chondroitine als bestanddeel van een supplement te gebruiken. Een woordje (wetenschappelijke) uitleg. We beginnen bij glucosaminesulfaat. Glucosaminesulfaat is een amino-suiker, dat door het lichaam gebruikt wordt om GAG's (glycosaminoglycanen) aan te maken. GAG's spelen een erg belangrijke rol bij de opbouw, de conditie, en de kwaliteit van zaken als kraakbeen, pezen, ligamenten, bindweefsels, en zelfs de huid. Er bestaan verschillende soorten GAG's, maar als we het over gewrichtskraakbeen hebben, dan zijn hyaluronzuur en chondroitinesulfaat de meest bekende. Raakt het gewrichtskraakbeen om de één of andere reden beschadigd (bijvoorbeeld door slijtage, door een blessure, door artrose, of door chronische artritis), dan heeft het lichaam extra GAG's nodig om de schade te herstellen, of om toch minstens verdere schade te voorkomen. Op het eerste zicht lijkt het dan logisch om de GAG's chondroitinesulfaat en hyaluronzuur oraal (gewoon, via de mond/voeding) toe te dienen. Jammer genoeg werkt dat niet. Het probleem is namelijk dat chondroitinesulfaat en hyaluronzuur grote molecules zijn, die via het maag-darm stelsel niet of nauwelijks worden opgenomen. Alleen als je hyaluronzuur of chondroitinesulfaat met een injectienaald rechtstreeks in het betrokken gewricht spuit, kunnen ze een positief effect hebben. De zaak is natuurlijk dat zo'n injectie zijn risico's heeft, en na verloop van tijd ook weer uitgewerkt is.

    De oplossing ligt bij glucosaminesulfaat. Glucosaminesulfaat heeft een klein moleculair gewicht, en wordt bij orale toediening wél gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Aangezien het lichaam in staat is om uit glucosaminesulfaat zowel hyaluronzuur als chondroitinesulfaat aan te maken, krijg je op die manier toch de nodige extra GAG's. Daarmee ken je metéén de achtergrond van het hele glucosamine versus chondroitine verhaal. Even samenvatten : chondroitinesulfaat is op zich een belangrijke GAG, maar wordt oraal niet opgenomen door het lichaam. Het heeft dan ook geen zin om chondroitine te gebruiken als voedingssupplement. Glucosaminesulfaat daarentegen is een voorloper (precursor) van allerhande GAG's, en wordt wél gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Geef je glucosaminesulfaat, dan wordt dat door het lichaam zelf omgezet naar hyaluronzuur en chondroitinesulfaat.

    MSM
    Over chondroitine kun je eventueel nog twijfelen, maar het gebruik van MSM (Methylsulfonylmethaan) is pure onzin. MSM heeft geen enkele geneeskrachtige werking. Het is typisch een ingrediënt dat mooi staat op het etiket, en de prijs helpt opdrijven, maar verder geen enkele functie heeft. Wetenschappelijk onderzoek naar msm en aanverwanten heeft telkens opnieuw aangetoond dat het geen enkele geneeskrachtige werking heeft.

    Waarom is glucosaminecomplex geen goede keuze ? Omdat de glucosamine veel te laag gedoseerd is, en het complex verder alleen nutteloze ingrediënten bevat. Waarom is het verstandiger om GlucoHorse te gebruiken ? Omdat GlucoHorse glucosamine aanbiedt in een dosis die hoog genoeg is om werkelijk effect te hebben. Daarnaast geen nutteloze toevoegingen, maar alleen appelsmaak, wat de opname vergemakkelijkt. En dat alles aan een betaalbare prijs, wat bij een chronische ziekte toch ook zijn belang heeft.

    Dit verhaal is veel langer geworden dan de bedoeling was, maar ik hoop dat je hiermee wat geholpen bent. Heb je eventueel nog vragen, dan zullen we daar graag op antwoorden.

    Met vriendelijke groeten,
    GH Team

  • Hallo GH team,

    Bij mijn 9 jarige Haflinger is artrose geconstateerd in beide hoefgewrichten van de voorbenen. Volgende week worden de gewrichten in gespoten met hyaluronzuur. Is het verstandig om glucosamine te gaan geven naast de injecties ? Is het mogelijk als ik Glucosamine ga en blijf geven, dat de gewrichten inspuiten dan overbodig wordt? Alvast bedankt voor de antwoorden.

    Met vriendelijke groet, Wanda

    Hallo Wanda,

    glucosamine wordt in het lichaam omgezet naar allerhande proteo- en glycosaminoglycanen (gag's). Daarbij horen onder andere chondroitinesulfaat, dermatansulfaat, heparine, keratansulfaat, maar ook hyaluronzuur.

    Injecties hebben het voordeel dat het hyaluronzuur metéén op de juiste plaats terecht komt. In een acute situatie is dat ongetwijfeld een pluspunt. Met glucosamine dan weer krijgt het lichaam de kans om zelf hyaluronzuur aan te maken. Dat hyaluronzuur wordt vervolgens door het lichaam gebruikt op alle plaatsen waar dat nodig is. Daarnaast komen met glucosamine niet alleen hyaluronzuur, maar ook andere belangrijke gag's beschikbaar.

    Kortom, het heeft wel degelijk zin om naast de hyaluron injecties ook glucosamine te gaan gebruiken. Als je Haflinger goed reageert is het best mogelijk, en zelfs (zeer) waarschijnlijk, dat je na verloop van tijd de hyaluron injecties achterwege kunt laten.

    In ieder geval veel succes gewenst. Met beste groeten,
    GH Team