⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (14)

  • Geachte heer/mevrouw,

    Ik heb een hele lieve D-pony van 6 jaar jong. Het is (waarschijnlijk) een kruising tussen een Fjord en een New-Forest, met een schofthoogte rond de 1.45m. Ze is sinds we haar hebben, nu 3 jaar af en toe kreupel. Meestal kwam het alleen in het midden van de zomer voor, maar nu is ze al kreupel voor de zomer. Ze moet van de dierenarts nu een maand rust hebben, maar hij zegt dat de kans groot is dat mijn pony artrose heeft. Ook de hoefsmid, die afgelopen weekend de paarden bekapt heeft, gaf als eerste diagnose artrose. Dit kon hij zien aan de stand van haar hoef.

    Het probleem zit hem bij mijn pony in haar linker schouder. Ze wordt recreatief dressuurmatig gereden. Dus geen wedstrijden. Af en toe eens een sprongetje en verder vooral zomers eens een buitenrit. Wat voor advies zouden jullie geven? Ik hoop zo spoedig mogelijk iets van u te mogen horen.

    Met vriendelijke groet, Brechtje

    Hallo Brechtje,

    erg jammer dat je pony artrose heeft. Wel vreemd dat je pony vooral tijdens de zomer last heeft. Meestal is het net omgekeerd. Ik zou je graag het volgende willen adviseren :

    (1) Hou je pony in beweging, maar dan zonder al te zwaar te belasten. Niet bewegen is een slechte zaak bij artrose. De pony wordt er alsmaar stijver van. Dus wél rijden/bewegen, maar niet zwaar belasten. Dat wil zeggen, veel rechtuit rijden, geen korte wendingen, en geen zwaar dressuurwerk. Let er ook op dat je zoveel mogelijk op een goede bodem rijdt. Daarnaast is het van belang dat er zó bekapt of beslaan wordt, dat er veel 'rol' zit in de teen, zodat de voet gemakkelijk kan afrollen (breakover).

    (2) Hou het gewicht van je pony in de gaten. Overgewicht is hoe dan ook slecht bij artrose. Je pony mag eerder een tikkeltje aan de magere, dan aan de zware kant staan.

    (3) Geef je pony dagelijks GlucoHorse. Over GlucoHorse krijgen we erg veel positieve reacties. Het is een supplement op basis van glucosamine. Dat is een middel waarvan aangetoond werd dat het de gewrichten smeert en soeepel houdt. En belangrijk : aan 30 euro per maand blijft GlucoHorse betaalbaar. De normale dosering is anderhalf maatschepje per dag, maar bij jouw pony zal één maatschepje voldoende zijn.

    In ieder geval veel succes nog,
    GH Team

  • Best GH-team,

    Ik heb een paar vragen op jullie site bekeken maar kon niet echt antwoord vinden op mijn situatie. Ik heb een pony van 35 jaar, ik heb haar zelf nu 5 jaar in mijn bezit, en meteen toen ik haar kreeg heb ik een medische check-up laten doen. (Ze was altijd mijn verzorgpony met erg nalatige eigenaren) Er werd ernstige spat geconstateerd. Nu werd ze al een poosje niet meer bereden dus ik heb ik dat ook niet meer opgepakt. Nu zijn we 5 jaar verder en heeft ze dr ups en downs qua spat; het stappen en galoperen gaat veelal vloeiend, maar het draven is soms ok, maar meestal echt een hele opgave. Ik wil haar heel graag helpen om lekker met de kudde mee te komen en dus haar zo goed mogelijk helpen zichzelf lekker in haar vel te laten voelen. Hoe werkt GH op vergevorderde spat ? Ik verwacht geen super bewegend paard in één keer, maar wel dat ze zonder al te veel moeite en pijn haar dagelijkse beweging kan doen (wandelen en met de kudde mee in het land). Ik hoop op antwoord!

    Groetjes, Lucila en Pepper.

    Hallo Lucila,

    een pony van 35 ? Dat is een heel mooie leeftijd. Wat je vraag betreft, spat is een kwalijke aandoening. Zoals je weet bestaat het spronggewricht uit verscheidene kleinere gewrichtjes, die de beweging en articulatie van het achterbeen mogelijk maken. Bij spat zijn meestal de twee onderste gewrichtjes aangetast. Aangetast betekent eerst en vooral dat de gewrichtjes fors ontstoken zijn. Bij dat ontstekingsproces komen allerhande schadelijke stoffen vrij. Daarnaast raakt het kraakbeen (zwaar) beschadigd. Er is sprake van botoplossing, botwoekering, en soms beiden samen.

    Bij gevorderde spat zien we dikwijls dat de twee gewrichtjes geheel of gedeeltelijk fuseren, dat wil zeggen aan elkaar groeien. Dat klinkt niet te best, maar voor het paard/de pony is het meestal een goede zaak. Na het fuseren namelijk verzwakt de ontsteking, en wordt de pijn een stuk minder. Omdat de twee kleine gewrichtjes niet zo belangrijk zijn bij de articulatie van het spronggewricht, blijft ook de beweeglijkheid van het achterbeen redelijk goed.

    Het is van op afstand natuurlijk moeilijk te beoordelen, maar waarschijnlijk zijn bij jouw pony de twee kleine gewrichtjes gedeeltelijk gefuseerd. Wellicht heeft echter ook de rest van het gewricht behoorlijk wat schade opgelopen.

    GlucoHorse kan spat niet genezen. Dat kan trouwens geen enkel supplement. GlucoHorse kan wél het nog functionele deel van het gewricht in zo goed mogelijke conditie houden. Dat is belangrijk. Het gewricht heeft sowieso erg te lijden gehad, en het is dus zaak om de functionaliteit die nog resteert zo goed mogelijk te behouden, en eventueel te verbeteren.

    Jammer genoeg kunnen we niet garanderen dat de pony opnieuw perfect zal draven. Dat hangt voor een groot stuk af van de aanwezige schade. Wel staat vast dat, naarmate de conditie van het gewricht verbetert, je pony ook gemakkelijker zal bewegen. Daarnaast zal de pony ook duidelijk minder pijn ondervinden. Alleen, dat alles vraagt wel wat geduld. Glucosamine is een natuurlijk middel, dat gaandeweg zijn werk doet, maar met de tijd alsmaar meer effect heeft.

    In ieder geval nog veel succes gewenst,
    GH Team

  • Hallo,

    Ik heb een paard van 32 die sinds kort uitvalsverschijnselen heeft aan de achterhand. Dit wordt veroorzaakt door vergroeiingen in de rug die op de zenuwen duwen. Nu vroeg ik me af of de gluco-horse mijn paard zou kunnen helpen? En hebben jullie al een klant gehad met deze zelfde problemen die hierbij goed resultaat heeft gehad?

    Dymphie

    Hallo Dymphie,

    erg jammer dat je paard problemen heeft. Wat je vraag betreft, waarschijnlijk zijn de vergroeiingen een rechtstreeks gevolg van artrose aan de rugwervels. GlucoHorse kan je paard beschermen tegen verdere schade, en de aanwezige schade enigszins compenseren. Je moet je daarbij voorstellen dat de rugwervels en de hele wervelkolom iets beter zullen functioneren, maar de kans dat de vergroeiingen verdwijnen is jammer genoeg minimaal. Misschien kunnen de uitvalsverschijnselen iets verbeteren, maar ook dat is twijfelachtig.

    We hadden je liever wat meer hoop gegeven, maar bij GlucoHorse vinden we dat het beter is om de mensen eerlijke informatie te geven.

    Toch nog veel succes gewenst,
    GH Team