⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (16)

  • Geacht GH team,

    Ik heb een Friese jaarling gered van een paardenmarkt. Hij is geboren 31-07-2007 en heeft een ongeluk gehad op de wei en is via via terecht gekomen op de paardenmarkt bij handelaren. We hebben hem gekocht van ellende om hem proberen te redden. We hebben van alles gedaan om de mensen te achterhalen waar hij is geweest om in te schatten hoelang hij al met zijn blessure loopt aan zijn achterbeen. We zijn via de fokker terecht gekomen bij een man waar hij in de opfok stond tot een paar maanden geleden. Hij heeft volgens de hengstenboer een ongeluk op de wei gehad en daarbij is zijn rechterachterbeen geblesseerd geraakt en is toen doorverkocht aan een handelaar. We hebben de vorige week foto's laten maken van zijn achterbeen en de DA vertelde ons dat hij een flinke tik had gehad op zn achterbeen bij de kogel en er minstens een tijd op heeft gelopen en het kroongewricht erg veel reactie gaf door peezen die er langs af schuurden. (zie bijlage) Hij loopt er al ruim 2 mnd mee. Er zit momenteel lichte artrose vorming rond het kroongewricht en is gedeeltelijk hard en zacht. De optie van de DA is operatie en het kroongewricht vast te zetten met schroeven en een plaat. lk heb een aantal potten glucohorse besteld om alvast te beginnen met het supliment voor de operatie, mijn vraag is mag mijn jaarling al glucohorse op deze leeftijd, en is het effectief bij deze vorm van verwonding en in welke hoeveelheid gezien zijn problematiek en a.s. operatie moet ik hem toedienen?

    Hoogachtend en met vriendelijke groet, Saskia

    Beste Saskia,

    we hebben je vraag aandachtig gelezen, en de bijhorende foto's grondig bekeken. Jammer genoeg werd metéén duidelijk dat Samaris zeer ernstig geblesseerd is. Gezien het beeld op de foto's gaat het waarschijnlijk om een klap van een ander paard. Zowel het kootbeen als het kroongewricht zijn fors beschadigd. Daarenboven is er in het beschadigd gebied artrose zichtbaar, met botwoekering aan de rand van het kootbeen.

    GlucoHorse kan ongetwijfel helpen om de artrose, en de gevolgen van artrose tegen te gaan. GlucoHorse zal zowel het gewricht, als de omliggende pezen beschermen. Als we het gewicht van Samaris schatten op 250 kg., kun je GlucoHorse (Rood) metéén gebruiken aan drie kwart maatschepje per dag. Naarmate Samaris groeit en zwaarder wordt, zul je de dosering geleidelijk moeten aanpassen tot anderhalf schepje per dag. Anderhalf maatschepje is de dosering voor een volwassen paard.

    Aan de blessure zelf kan GlucoHorse weinig veranderen. Goed overleg en een goede samenwerking met je DA is wat dat betreft belangrijk. Toch is het vastzetten een vrij radicale ingreep, die de beweeglijkheid van het gewricht drastisch beperkt. Van hieruit is het natuurlijk moeilijk te beoordelen, maar misschien is het een goed idee om met de rx-en in de hand bij een andere dierenkliniek een second opinion te vragen. Veel heb je daarbij niet te verliezen.

    Nog veel moed gewenst onder deze moeilijke omstandigheden,
    GH Team

  • Hallo,

    Ik heb jullie site eens even goed doorgelezen en ik heb toch nog een vraag. Zal het zinvol zijn om mijn 29-jarige merrie, die kreupel is aan haar rechterachterbeen, glucosamine te geven? Zal het helpen om de gewrichten die nog 'goed' zijn, te beschermen? Want ik wil haar natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. De oorzaak van de kreupelheid aan haar achterbeen is echter niet bekend, maar dit zal vast te maken hebben met slijtage, wat natuurlijk normaal is op haar leeftijd. Ik hoop snel een antwoord op mijn vragen te krijgen.

    Met vriendelijke groet, Agnes

    Beste Agnes,

    eerst en vooral, er zijn maar weinig mensen die het kunnen opbrengen om zorg te dragen voor een paard van 29 jaar. Dat doe jij wél. Onze gemeende gelukwensen.

    Het heeft wel degelijk zin om ook een ouder paard te behandelen met GlucoHorse. Zoals je weet zorgt glucosamine voor een betere kwaliteit van de gewrichtsvloeistof. Het verhoogt de viscositeit, en verbetert de 'smering' van het gewricht. Daarnaast is glucosamine een precursor van een lange reeks glycosamineglycanen (kortweg GAG's). Met andere woorden, glucosamine wordt door het lichaam gebruikt om diverse GAG's aan te maken. Die GAG's zijn o.a. chondroïtinesulfaat, dermatansulfaat, heparine, keratansulfaat, maar ook hyaluronzuur. Dat zijn dan weer stoffen die een belangrijke rol spelen bij de vorming, het onderhoud, en het herstel van ligamenten, pezen, hoorn (hoeven), bindweefsels, en natuurlijk het gewrichtskraakbeen.

    Naarmate het lichaam ouder wordt, vermindert het vermogen om glucosamine aan te maken. Omdat de doorsnee voeding maar weinig glucosamine bevat, heeft het toedienen van extra glucosamine zeker bij oudere paarden een positief effect. Recent onderzoek aan de universiteit van Montreal heeft trouwens aangetoond dat oraal toegediende glucosamine wel degelijk in relatief hoge concentraties terug te vinden is in de gewrichtsvloeistof. Meer nog, de glucosamine wordt bij voorkeur opgenomen door gewrichten die 'ziek' zijn.

    Wat mag je concreet van GlucoHorse bij jouw merrie verwachten? GlucoHorse is geen wondermiddel, maar het zal hoe dan ook voor een betere smering, en een betere ondersteuning van de gewrichten zorgen. Ook pezen en banden ondervinden een gunstig effect. Je merrie zal zich gemakkelijker, en met minder tot geen pijn kunnen bewegen. Kortom, GlucoHorse zal in ieder geval zorgen voor een verhoogd levenscomfort. Of het rechterachterbeen ook weer goed komt, is moeilijk te voorspellen. Dat hangt o.a. af van de vraag hoe groot de reeds aanwezige schade is. Toch is het zo dat we in de praktijk bij onze klanten zien dat zelfs ernstig kreupele paarden na verloop van tijd opnieuw beter, tot helemaal recht gaan bewegen. Alleen, glucosamine is een natuurlijk product, en het heeft typisch zijn tijd nodig om een maximaal rendement te krijgen. Geduld is daarbij een schone deugd.

    In ieder geval nog veel succes,
    GH Team