⌂GlucoHorse

Rain Rot: méér dan vervelend

Je paard loopt buiten. Fijn is dat. Alleen, de afgelopen dagen heeft je paard veel regen over zich heen gekregen. Op zijn kont klitten hier en daar wat haren samen, als kleine penseeltjes met een grijs-witte punt. De haren laten makkelijk los, en bij het poetsen reageert je paard (erg) gevoelig. Wat is er aan de hand ? Dit is rain rot (regenschurft), wetenschappelijk bekend als dermatofilose.

GlucoHorse | Achterhand van een paard met Rain Rot. Plukjes haar klitten samen als kleine penseeltjes, met een grijs-witte achtergrond.

Het eerste stadium van rain rot. Plukjes haar klitten samen als kleine penseeltjes op een grijs-witte achtergrond.

Tekst overslaan, en direct naar de behandeling ? Klik hier.

Bacteriële infectie

Rain rot wordt in het Nederlands regenschurft genoemd, maar met schurft heeft het eigenlijk niets te maken. Schurft wordt veroorzaakt door mijten. Rain rot daarentegen is het gevolg van een bacteriële infectie. De boosdoener is dermatophilus congolensis, een bacterie die in 1910 voor het eerst werd opgemerkt bij een rund in het toenmalig Belgisch Congo. Daar komt ook de naam vandaan.

Ontsteking

Onder normale omstandigheden is dermatophilus congolensis een onschuldige bacterie, die op de huid van vrijwel alle paarden (en mensen) leeft. De problemen ontstaan pas als de natuurlijke bescherming van de huid beschadigd of verzwakt raakt. Dan krijgt de bacterie namelijk de kans om de bovenste laag van de huid binnen te dringen en zich daar verder te verspreiden. En dat lokt op zijn beurt een forse ontstekingsreactie uit.

Aanhoudende vochtigheid

Hoe raakt de bescherming van de huid verzwakt ? Dat heeft meestal met aanhoudende vochtigheid te maken. Als de huid constant nat is, en de kans niet krijgt om op te drogen, wordt het beschermend laagje vet dat op de huid ligt gaandeweg afgebroken. De huid verweekt. Op die manier kan dermatophilus congolensis door de natuurlijke bescherming heen breken en een infectie veroorzaken.

Regen

Rain rot komt dan ook meestal voor tijdens periodes met veel regen en weinig zon, als paarden nooit écht helemaal opdrogen. Paarden die dag en nacht buiten lopen, en weinig bescherming hebben tegen de regen, lopen een hoger risico.

Naast hardnekkige regen kan verweken van de huid ook andere oorzaken hebben. Bij sportpaarden bijvoorbeeld die na iedere training onder de douche gaan, en daarna zonder voldoende drogen met een deken in hun box worden gezet, zal de huid net zo goed verweken. Dat is ook het geval bij paarden die (met de beste bedoelingen) een deken worden opgelegd, terwijl ze nog relatief dik in het haar staan, zodat ze onder hun deken constant staan te zweten.

Insectenbeet

Tot nog toe hebben we het alleen over verweking van de huid gehad. Dat is het meest voorkomende, maar niet het enige scenario bij rain rot. Ook via een beschadiging kan de bacterie de huid binnendringen. Zo'n beschadiging kan bijvoorbeeld een klein wondje zijn als gevolg van een insectenbeet. Het is dus perfect mogelijk dat een paard rain rot krijgt bij droog en zonnig weer, ook al blijft dat eerder zeldzaam.

Andere factoren

Daarnaast spelen nog andere factoren een rol. Oudere paarden, paarden die ondervoed zijn, en paarden met een verminderde natuurlijke weerstand zijn veel gevoeliger voor rain rot. In de laatste categorie horen onder andere paarden thuis die lijden aan Equine Metabolic Syndrome of verwante ziektes. Ook paarden met zomereczeem raken sneller besmet.

GlucoHorse | Hoofd van een paard met Rain Rot. Kale plekken, korsten en etter.

Een verder gevorderd stadium van rain rot. Kale plekken, korsten, etter.

Herkenbaar

Zeker in een vroeg stadium is rain rot goed herkenbaar. Het begint met plukjes haar die samenklitten, met het typisch uitzicht van kleine grijs-witte penseeltjes. Daarna vormen zich dikke korsten, die spontaan met haar en al loskomen. Onder de korsten is in eerste instantie geel-groene etter te zien. Eén keer de korsten verdwenen zijn blijft alleen nog de kale huid over. Naarmate de bacterie de huid verder koloniseert raken meer en meer plekken aangetast. In extreme gevallen kan dat leiden tot een paard dat nagenoeg volledig kaal is.

In het beginstadium is rain rot goed herkenbaar, maar na verloop van tijd kan er verwarring ontstaan met andere huidziektes. Rain rot op de benen bijvoorbeeld lijkt goed op mok, en de kale plekken op het lichaam kunnen aan een huidschimmel doen denken. Met een schraapsel van de korsten kan de diagnose in het labo bevestigd worden.

Pijnlijk

Waarschijnlijk veroorzaakt rain rot weinig of geen jeuk, maar de aangetaste plekken kunnen wel erg pijnlijk zijn voor het paard. Bij rain rot op de benen kan dat leiden tot kreupelheid. De afvallende korsten kunnen littekens achterlaten.

Handschoenen

Rain rot is niet besmettelijk in de klassieke betekenis van het woord, maar toch kunnen paarden elkaar besmetten via contact met de korsten en het infectieus materiaal dat zich daar verzamelt. Heb je een paard met rain rot dan is het verstandig om poetsmateriaal, dekens, zadeldoekjes enz. niet te delen met andere paarden. Dat materiaal kun je na het gebruik best grondig ontsmetten. Ook mensen zijn trouwens vatbaar voor rain rot. Het is dan ook een goed idee om tijdens de behandeling latex handschoenen te dragen.

Behandeling

Gelukkig is rain rot vrij goed te behandelen.

Als eerste stap moet een paard met rain rot de kans krijgen om helemaal op te drogen. Een solarium is ideaal, maar met een droge, propere en goed geventileerde stal bereik je hetzelfde effect. Hou je paard binnen als het regent, en zet het buiten als de zon schijnt. Dekens zijn absoluut uit den boze.

Daarna moeten alle korsten zorgvuldig losgeweekt en verwijderd worden. Draag daarbij handschoenen en wees voorzichtig, want het verwijderen van de korsten kan pijnlijk zijn voor je paard. Laat de korsten niet rondslingeren, maar deponeer ze metéén in een vuilnisemmer. De korsten kunnen namelijk besmettelijk zijn voor andere paarden (en mensen).

Was je paard om de twee tot drie dagen met een antibacteriële shampoo (betadine, dettol). Vermijd producten die alcohol bevatten, want dat kan irriterend zijn. Hou de behandeling een paar weken vol. In de meeste gevallen zal dat voldoende zijn om de rain rot besmetting te elimineren.

Als de behandeling met antibacteriële shampoo geen effect heeft kun je best een dierenarts raadplegen. Die zal een antibioticum voorschrijven. Dikwijls wordt een combinatie van penicilline en streptomycine gebruikt. Deze combinatie werkt efficiënt tegen dermatophilus congolensis, maar zal alleen in extreme gevallen nodig zijn.

  • Laat je paard opdrogen

    Zet je paard op een droge, propere en goed geventileerde stal. Hou je paard voorlopig binnen als het regent, en zet het buiten als de zon schijnt. Dekens zijn absoluut uit den boze.

  • Verwijder alle korsten

    Verwijder voorzichtig alle korsten. Draag daarbij handschoenen. Deponeer al het verwijderd materiaal metéén in een vuilnisemmer.

  • Gebruik antibacteriële shampoo

    Was je paard om de twee tot drie dagen met een antibacteriële shampoo. In de meeste gevallen zal dat voldoende zijn om de besmetting te elimineren.

  • Raadpleeg een dierenarts

    Als de behandeling met antibacteriële shampoo niet aanslaat kun je best een dierenarts raadplegen. Die zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email