⌂GlucoHorse

Artrose bij paarden: kraakbeen

Gewricht van een paard met gezond kraakbeen.

Gewrichtsproblemen bij paarden kunnen veel oorzaken hebben, maar in de praktijk is artrose de grote boosdoener. Juist zoals bij mensen ontstaat artrose bij paarden door een beschadiging van het kraakbeen. Zo'n beschadiging is meestal het gevolg van 'gewone' slijtage, maar het kan ook met overbelasting, of met een toevallige blessure te maken hebben.

Als het kraakbeen beschadigd raakt, kan het gewricht minder goed functioneren. Dat resulteert in irritatie, wat uiteindelijk tot een chronische ontsteking kan leiden. In dat geval spreken we over artritis. Door de ontsteking komen in het gewricht allerhande stoffen vrij, die het kraakbeen alsmaar verder aantasten en verzwakken. Op die manier zet het ziekteproces zich onherroepelijk verder, en gaan de problemen van kwaad naar erger.

Gewricht van een paard met slijtage, en vroege beschadiging van het kraakbeen.

Een gewricht is niets anders dan een scharnier, die een verbinding vormt tussen twee botten van het skelet. De gewrichtskop van het ene bot beweegt in de gewrichtskom van het andere bot. Gewrichtskop en -kom zijn met kraakbeen bekleed.

Om beiden heen zit het gewrichtskapsel. Het gewricht is gevuld met een dikke, siroopachtige vloeistof (gewrichtsvloeistof of synoviaal vocht), die een smerende en voedende werking heeft. Gezond kraakbeen is glad, sterk, en terzelfdertijd zeer veerkrachtig. Dankzij het gladde oppervlak kunnen de twee botten zonder wrijving ten opzichte van elkaar bewegen. Ondertussen zorgt de veerkracht van het kraakbeen voor een schokdempend effect.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email