⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (41)

  • Beste medewerkers van GlucoHorse,

    Al ruim een half jaar gebruik ik Glucohorse. In het begin zag ik echt verschil, nu vind ik dat verschil minder worden. Via dierenartsen wordt Ekyflex Repair aangeraden. Kunnen jullie mij aangeven wat het verschil is tussen Ekyflex en Glucohorse en of ik Glucohorse moet blijven gebruiken of het advies van de dierenarts kan overnemen, omdat er wellicht in Ekyflex meerdere supplementen zitten, die positief kunnen bijdragen aan de soepelheid van mijn paard.

    Met vriendelijke groet, Selma (Almere)

    Beste Selma,

    het is natuurlijk helemaal je eigen keuze of je al dan niet een ander supplement wil gebruiken. Wij willen je zeker niet in de ene of de andere richting pushen. Dat wou ik toch eerst even zeggen.

    Wat het verschil tussen Ekyflex Repair en GlucoHorse betreft, dat is eigenlijk vrij eenvoudig. GlucoHorse is een product dat gebaseerd is op één enkel werkzaam bestanddeel, nl. glucosamine (sulfaat). Van glucosamine weten we met grote zekerheid dat het inderdaad een positief effect heeft bij artrose en gewrichtsproblemen. Ekyflex Repair daarentegen is een stapelproduct. Dat wil zeggen, het bevat een groot aantal verschillende ingrediënten, die allemaal een bijdrage zouden moeten leveren aan de behandeling van artrose. Alleen, als je het wat nader bestudeert blijkt het om ingrediënten te gaan die overbodig zijn, niet opgenomen worden, kwalijke bijwerkingen hebben, of geen bewezen effect hebben. Naast alle andere ingrediënten bevat Ekyflex Repair ook glucosamine, maar dan in een vorm die minder goed opgenomen wordt (hydrochloride), en in een te lage dosering.

    Ik ben ervan overtuigd dat GlucoHorse uiteindelijk een veel efficiënter middel is dan Ekyflex Repair. Daar komt nog bij dat Ekyflex Repair erg duur is. Op maandbasis betaal je voor GlucoHorse 30 euro, maar voor Ekyflex Repair ongeveer 87 euro. Dat prijsverschil heeft voor een stuk te maken met het businessmodel. GlucoHorse wordt rechtstreeks verkocht aan de klant, terwijl Ekyflex Repair alleen wordt verkocht via de dierenartsen. Zo'n dierenarts krijgt ook zijn commissie, en dat is op zich begrijpelijk, maar het jaagt de prijs wel de hoogte in.

    Het is jammer dat je paard voor het ogenblik niet zo goed reageert op GlucoHorse. Best mogelijk dat het late voorjaar, en de weersomstandigheden van de afgelopen maanden daar iets mee te maken hebben. Ik zou je willen vragen om het management nog eens goed onder de loupe te leggen (lees hier meer), om te bekijken of je daar eventueel nog iets kunt aanpassen. Kan dat niet, dan zou ik je adviseren om gedurende een korte periode (14 dagen) de dosis GlucoHorse te verhogen van anderhalf naar twee maatschepjes per dag. Met zo'n korte verhoging van de dosis hebben we in andere gevallen goede resultaten gezien.

    Hieronder vind je nog een korte beschrijving van de ingrediënten die in Ekyflex Repair gebruikt worden, en de logische of wetenschappelijke reden waarom die ingrediënten niet nuttig of zinvol zijn. Tussen haakjes, de producent (Audevard) heeft ondertussen Ekyflex Repair van de markt genomen, en vervangen door een product dat wél glucosaminesulfaat bevat.

    Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent. Met vriendelijke groeten, GH Team

    Bestanddelen Ekyflex Repair :

    -Vitamines, aminozuren, mineralen
    Ekyflex Repair bevat (in kleine hoeveelheden) een aantal vitamines, aminozuren, en mineralen. Daar is niets op tegen, maar het heeft omgekeerd ook maar weinig zin. Die vitamines, aminozuren en mineralen zijn sowieso al ruim aanwezig in een normale voeding, en er bestaat geen enkele directe link met artrose.

    -Hyaluronzuur
    Heeft een bewezen therapeutische werking, maar dan alleen als het rechtstreeks wordt ingespoten in het gewricht. Hyaluronzuur heeft namelijk een groot moleculair gewicht (1.2 tot 1.5 miljoen Dalton), waardoor het oraal niet wordt opgenomen door het lichaam. Het heeft geen enkele zin om hyaluronzuur te gebruiken in een supplement, dat bedoeld is om opgenomen te worden via het maag-darm kanaal.

    -Chondroïtine
    Hetzelfde verhaal. Chondroïtine bezit op zich waarschijnlijk wel een therapeutisch effect, maar het heeft een groot moleculair gewicht, en het wordt slecht opgenomen. Beter opgenomen dan hyaluronzuur, dat wel, maar niet goed genoeg om écht efficiënt te zijn. Over hyaluronzuur en chondroïtine wil ik nog opmerken dat het lichaam, als het glucosamine krijgt, zelf in staat is om zowel hyaluronzuur als chondroïtine aan te maken.

    -Bromelaïne
    Bromelaïne is niet één stof, maar een verzameling enzymes die gevonden worden in annanas, en in de scheuten van annanasplanten. Er is weinig onderzoek naar gedaan, en de resultaten van dat onderzoek zijn nogal tegenstrijdig. Bromelaïne werkt (misschien) als een ontstekingsremmer, en verhindert de productie van cox1/2 enzymes. Het heeft dan ook alle voor- en nadelen van reguliere ontstekingsremmers. Bij artrose kan het gebruik op korte termijn nuttig en zinvol zijn, maar op langere termijn hebben ontstekingsremmers stevige bijwerkingen. Ze veroorzaken maag- en darmproblemen, en kunnen de nieren beschadigen. Daarnaast werkt bromelaïne bloedverdunnend, en ook dat houdt risico's in. Kortom, bromelaïne is absoluuut geen middel om op lange termijn te gebruiken.

    -Boswellia serrata
    Boswellia serrata is een tropische boom. Uit het hars van deze boom wordt een supplement gemaakt. Er bestaan weinig betrouwbare studies over dit supplement, en de wetenschappelijke kennis over Boswellia serrata is dan ook zeer beperkt. Misschien heeft de stof een (matig) ontstekingsremmende werking. Alleen, tot nog toe weten we niet hoe die werking tot stand komt. In eerste instantie werd gedacht dat Boswellia een 5-lipoxygenase blokker was, maar volgens recent onderzoek zou dat toch niet kloppen, en heeft de ontstekingsremmende werking met een ander mechanisme te maken. Goed, veel belang heeft dat hier niet. Het is eenvoudigweg zo dat we voor het ogenblik veel te weinig weten over Boswellia om het te gebruiken. We weten niet wat een eventueel werkzame dosis is, we weten niet wat de bijwerkingen zijn, en we weten al evenmin of Boswellia veilig is op lange termijn. Zowel bromelaïne als Boswellia zijn (misschien) ontstekingsremmers, maar geen van beiden heeft een direct effect op de functie van het gewricht.

    -Omega-3 vetzuren
    Tien jaar terug was iedereen enthousiast over de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren bij een groot aantal verschillende aandoeningen en ziektes. Bij mensen, wel te verstaan, maar straks meer daarover. Dat enthousiasme was gebaseerd op een aantal zeer positieve, maar kleinschalige studies. Ondertussen zijn er echter een aantal grootschalige studies georganizeerd, en het optimisme van vroeger wordt nu sterk gerelativeerd. Die grootschalige studies laten namelijk zien dat het therapeutsch effect van omega-3 vetzuren veel kleiner is dan verwacht, en in een aantal gevallen (hart- en vaatziekten) zelfs helemaal niet bestaat.

    Als omega-3 vetzuren trouwens een genezend effect zouden hebben, dan is dat gebaseerd op het idee dat in de moderne menselijke voeding de verhouding tussen omega-3 en omega-6 scheef is getrokken. In de prehistorische voeding was die verhouding ongeveer 1/1 tot 1/4, terwijl ze in de moderne westerse voeding 1/15 tot 1/16 bedraagt. Door omega-3 supplementen te gebruiken kun je die verhouding min of meer normaliseren. Alleen, die redenering gaat misschien op voor mensen, maar niet voor paarden. De voeding van paarden is over de loop der eeuwen nauwelijks veranderd, en de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren al evenmin. Het heeft met andere woorden weinig zin om paarden extra omega-3 te geven, omdat daar eenvoudigweg geen nood aan bestaat. En tenslotte, omega-3 vetzuren werden ook in het verleden nooit gebruikt voor artrose, maar wel voor reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte, en heel wat anders dan artrose.

    -Glucosamine HCl
    Daarmee komen we aan het laaste ingrediënt van Ekyflex, namelijk Glucosamine HCl (hydrochloride). Heel vreemd. Het enige ingrediënt waarvan we met zekerheid weten dat het een positief effect heeft, is te laag gedoseerd. Ekyflex levert in zijn onderhoudsdosering 6000 mg glucosamine per dag, en dat is te weinig. De therapeutische drempel bedraagt 7.500 mg, GlucoHorse levert 8.800 mg. per dag. Daarenboven gaat het bij Ekyflex om glucosamine hydrochloride, en bij GlucoHorse om glucosaminesulfaat. Onderzoek heeft aangetoond dat de sulfaat-vorm veel beter wordt opgenomen dan de hydrochloride-vorm.

  • Goedendag,

    Enkele weken geleden ben ik naar Utrecht geweest met mijn Friese paard Tjalling. Daar is ernstige artrose geconstateerd. Nu zijn zijn kogels opnieuw ingespoten met Kenacort... Nu na 4 weken rust zag ik hem van de week een stukje draven in het land en het ziet er nog niet goed uit. Waarop hij nu weer op de Metacam is gezet om hem nog een beetje extra rust te geven, en te zorgen dat wanneer we nu gaan stappen hij wel alles alweer correct gebruikt. (Dit is gedaan in overleg met de professor die mij wel ook heeft gewaarschuwd dat dit betekent dat de kans klein is...)

    Omdat dit een ernstige vorm van artrose bevat ben ik online gaan zoeken naar glucosamine (weet dat een ander paard bij ons op stal Joint compositum krijgt en dit 1 van de werkende stoffen erin is). Mijn vraag is denken jullie dat Glucohorse zal werken in mijn geval ? En mijn paard weegt 670 kilo dus hoeveel zou ik hem dan moeten geven?

    Met vriendelijke groet, Karlijn

    Beste Karlijn,

    onze excuses voor de late reactie. Het is hier erg druk, vandaar. Wat je vraag betreft, GlucoHorse zal zeker helpen, daar bestaat geen twijfel over, maar of dat voldoende zal zijn om je paard opnieuw zuiver te laten lopen, is moeilijk te voorspellen. Je paard heeft een ernstige vorm van artrose. Het feit alleen al dat Tjalling zelfs met een inspuiting van Kenacort niet honderd procent goed loopt, bewijst dat er al vrij veel schade is aangericht. Hoe groter de schade, hoe moeilijker het is om artrose onder controle te krijgen. Aan de andere kant, we hebben bij klanten een aantal gevallen meegemaakt die je in principe als hopeloos zou omschrijven, en die met GlucoHorse én een goed managent toch weer helemaal goed zijn gekomen.

    Kortom, ik zou je adviseren om GlucoHorse te gebruiken. Het kan misschien even duren, maar na verloop van tijd zie je toch effect. De dagdosis voor uw paard zal inderdaad hoger moeten zijn dan bij een normaal rijpaard. De aanbevolen dagdosis GlucoHorse voor een paard van ongeveer 670 kg is '1+ 2/3' afgestreken maatschepje.

    Met vriendelijke groet, GH Team