⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (15)

  • Beste mensen van het GH-team,

    graag zou ik jullie mening/visie hebben op het volgende probleem. Ik heb een 5 jarige kruising quarter x tinker. Vanaf zijn 2e jaar heeft hij ernstige last van ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie. Door training is het wel minder hij staat nu niet elke dag vast, maar je ziet hem wel "knakken". Heb foto's van het knie gewricht laten maken maar daar zijn geen afwijkingen te zien. Advies van de dierenarts is om de kniebanden te doorsnijden. Dit vind ik echter een te rigoureuze oplossing voor zo'n jong nog in de groei zijnde paard. Een kliniek elders in het land was het met me eens en zei dat het met training opgelost moet worden. Tot nu toe redden we dit niet hij blijft last houden en nu zelfs aan twee benen. Nu krijgt dit gewricht wel op zijn donder door elke keer die klap als de patella weer "los schiet". Ik wilde zelf al een supplement geven om het te beschermen maar volgens de DA had dit geen nut. Ik weet alleen niet wat? De gelatine zegt namelijk dat ook de pezen, banden etc beschermd worden met hun product. Die krijgen uiteraard door dit probleem ook behoorlijk wat te verduren, maar het lijkt me dat het gewricht ook beschermt moet worden. Operatie of toch een supplement? Toch zit het me niet lekker, wat is jullie mening hierover?

    Met vriendelijke groet, Marion

    Hallo Marion,

    best te begrijpen dat je terugschrikt voor een operatie. Dat is een beslissing die je niet van vandaag op morgen neemt.

    Eerst iets meer over ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie, of het vastzitten van de knieschijf. De aandoening ontstaat omdat één van de drie kniebanden (ligamenten), doorgaans de mediale band, te slap is. De knieschijf blijft dan haken achter de binnenste rolkam, en wordt in die positie vastgehouden door de kniebanden. Het 'slap zijn' van de banden kan diverse oorzaken hebben. Een blessure bijvoorbeeld, of een verrekking, maar het kan ook aangeboren zijn. Het is bekend dat een aantal ponyrassen van nature gevoeliger zijn voor ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie. Ook bij Quarters komt ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie frequenter voor dan bij warmbloedrassen. Tot daar de medische achtergrond.

    Daarmee komen we bij de vraag of en hoe het probleem kan behandeld worden. Tot voor een tiental jaar werd bij chronische ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie de mediale knieband chirugisch doorgeknipt. Dat was toen de standaard behandeling, maar ondertussen wordt de operatie veel minder snel uitgevoerd. Op zich zijn de resultaten best goed, in die zin dat de knieschijf niet langer blokkeert, maar het probleem is dat het doorknippen van de knieband ook serieuze gevolgen kan hebben. In 15 tot 20 procent van de gevallen raakt na verloop van tijd de knieschijf beschadigd, of zelfs gebroken. Voor een paard betekent dat het einde van het verhaal. Een paard met een beschadigde/gebroken knieschijf is alleen nog geschikt om op de wei lopen.

    Bestaan er alternatieven ? Gelukkig wel.

    * Door aangepaste training kunnen de spieren rondom de knie (quadriceps) versterkt worden. Op die manier wordt de overdreven elasticiteit van de ligamenten opgevangen. Geschikte oefeningen zijn o.a. bergop bewegen, bewegen in diep zand, en trekken/slepen van een gewicht (bv. een tractorband). Het is belangrijk om het paard zoveel mogelijk rechtdoor te laten bewegen (weinig wendingen), en de intensiteit van de oefeningen geleidelijk op te bouwen. In eerste instantie wordt het werk aan de hand gedaan, pas later onder het zadel. Vooral bij jonge paarden is de prognose meestal gunstig. Indien nodig kan de training aangevuld worden met het (tijdelijk) toedienen van van anabolica. Dat zijn spierversterkende middelen (positief bij dopingcontrole). Het is niet aan te raden om anabolica langdurig te gebruiken, maar ze kunnen wel nuttig zijn om het paard kortstondig op de goede weg te zetten. Alleen, anabolica hebben weinig of geen effect zonder training. Deze middelen kunnen dus alleen gebruikt worden in combinatie met een goed trainingsprogramma.

    * Naast training, bestaat er een tweede alternatief. De mediale knieband wordt daarbij ingespoten met een irriterend middel. Er ontstaan kleine beschadigingen in het ligament, en het lichaam reageert hierop door littekenweefsel te vormen. Littekenweefsel is veel minder elastisch dan het oorspronkelijk weefsel, met als gevolg dat het hele ligament samentrekt en strakker gaat zitten. Op die manier wordt de overdreven slapte van de knieband uitgeschakeld. Deze ingreep wordt tegenwoordig routinematig bij sportpaarden uitgevoerd. Het is een vrij efficiënte behandeling, in die zin dat de ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie in veel gevallen nagenoeg volledig verdwijnt.

    Hoe zit het met supplementen ? Kan GlucoHorse iets doen voor een paard met ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie? Niet rechtstreeks. Een paard dat GlucoHorse krijgt zal niet op miraculeuze wijze van zijn ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗ genezen. Echter, onrechtstreeks heeft GlucoHorse wel degelijk een positief effect. Bij paarden met ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie krijgt het kniegewricht telkens opnieuw een stevige dreun. Vervroegde slijtage en diverse beschadigingen komen dan ook regelmatig voor. GlucoHorse werkt ondersteunend bij dat soort secondaire problemen, en dat is belangrijk. Daarnaast is glucosaminesulfaat een bouwsteen van glycosaminoglycanen (GAG's). Het gebruik van GlucoHorse kan op die manier de conditie van pezen en banden ten goede komen.

    Dit is een lang verhaal geworden. Om het nog eens kort samen te vatten, ∗∗∗∗∗∗∗ ∗∗∗∗∗∗∗patella fixatie kan behandeld worden, hetzij door aangepaste training, hetzij door het inspuiten van de mediale knieband. Een operatie (doorknippen van de knieband) is uiteindelijk maar het laatste redmiddel. GlucoHorse heeft geen rechtstreeks effect op de fixatie, maar beschermt het gewricht wél tegen verdere beschadiging.

    We hopen dat je hiermee toch iets geholpen bent. In ieder geval nog veel succes gewenst met je Quarter x Tinker.

    GH Team

  • Beste,

    Ik heb zojuist te horen gekregen dat mijn paard niet meer bereden mag worden en ook op de weide rustig gehouden moet worden. Hij is nog maar 14 jaar en staat ook te samen met ander paarden sinds enkele jaren, dus uitéénhalen is geen oplossing. Er zou in zijn voorknie 2 van de 3 gewrichten aangetast zijn, alsook 6 kleine beentjes die volgens de dierenarts zelfs zouden kunnen breken indien hij inééns te wild moest doen. Nu is mijn vraag aan jullie : wat kan glucohorse nog voor hem betekenen? Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groeten, Sonja

    Beste Sonja,

    het is niet zo gemakkelijk om je vraag van op afstand te beantwoorden. De voorknie van een paard is het equivalent van de pols bij de mens. Het is een complex gewricht, waar een aantal grotere beenderen samenkomen, en kleinere botten (handwortelbeentjes) voor flexibliteit zorgen. Het geheel is kwetsbaar, en vrij gevoelig voor ∗∗∗∗∗∗∗artrose. Het klopt dat beschadigde handwortel- beentjes evt. kunnen breken. Dat gebeurt bij mensen (sporters) wel eens meer, maar bij paarden komt het gelukkig maar hoogst zelden voor.

    Dat GlucoHorse je paard kan helpen staat zonder meer vast. GlucoHorse versterkt de kwaliteit van het synoviaal vocht, en zorgt op die manier voor voeding van het kraakbeen, en een betere smering van het gewricht. Dat heeft dan weer voor gevolg dat het paard minder pijn heeft, en beter kan functioneren. Wat het uiteindelijk resultaat zal zijn, is veel moeilijker te voorspellen. Dat hangt af van de reeds aanwezige schade, en de respons van je paard. Hoe groter de schade, hoe moeilijker het herstel wordt. Daarnaast zijn er ook individuele verschillen. Bepaalde paarden reageren zeer goed en zeer snel op glucosamine, terwijl dat bij anderen veel langer duurt. Na maximum twee maand moet je zeker verschil zien, maar dat kan ook na twee weken al gebeuren. Hoe dan ook, bij onze klanten zien we veel paarden, die zelfs met ernstige problemen, toch veel baat hebben bij het gebruik van GlucoHorse.

    In ieder geval alle succes gewenst,
    GH Team